Monday, March 14, 2011

~~Tolong periksa botol simanja anda!!!!!~~

selamat malam kengkawan...tengah syiok2 makan tengok tv terus sentap!!.erksss nape plak??

sebab nye pasal botol ni lerr...alhamdulillah aku tak pernah gunakan botol biasa..means aku tak beli kat pasaraya..semuanya aku beli online...dan aku pastikan brand tu jual botol yg BPA free..adehhhh...korang pi check cepat anak2 korang makai botol ape eh..

ni sumber aku dapat dari website tv3

Mulai 1 Mac 2012, Botol Susu Polikarbonat Diharamkan

14/03/2011 21:05:34

Penjualan botol susu bayi polikarbonat Bisphenol A diharamkan berkuatkuasa 1 Mac tahun depan. Keputusan itu dibuat mesyuarat kabinet 2 Mac lalu dan sebabnya diperjelas menteri bertanggungjawab.

Datuk Seri Liow Tiong Lai/Menteri Kesihatan
"Sebagai langkah berjaga sehingga kini tiada bukti santifik yang mnunjukkan bahawa botol susu polikarbonat yang  mengandungi BPA adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisko tinggi terutama bayi dan kanak-kanak. "

Polikarbonat - plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan Bisphenol A - bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu  polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar. BPA boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus membantu sistem fungsi tubuh.

Kajian Universiti Malaya menunjukkan kadar migrasi BPA naik tujuh kali ganda pada suhu 80 Celsius berbanding suhu bilik 25 Celsius. Sebelum ini beberapa negara telah mengharamkan penjualan botol susu itu antaranya Jerman, Perancis, Denmark dan Kanada.

Pihak industri, kata Datuk Seri Liow, diberi tempoh setahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah sesuai.

13 org mintak aku reply komen;P:

Arpiiz said...

owh, itu ke sebabnya.. tadi dekat berita tadi dapat dengar yang hujung je...huhu

Mama Kyra said...

sm la ngn eja..bl botol mam..if nk bl botol susu smade kt sara kids or mothercare..

Ibu Arif Atan said...

Cukup bulan ni nak kn tukar botol susu la Arif!

Oshin jamel said...

nmpk gaya kne tukar btl susu la acha.....

♥ Mrs.Eady ♥ said...

alhamdulillah anak punyer bpa free :)

♥ Mrs.Eady ♥ said...

syukur botol anak bpa free dr dulu..

nuyue said...

lps ni kena hati-hati nak beli botol
xleh nak main rembat jer

tapikan..sepatutnyer xperlu laa kerajaan tgg sampai 1 tahun baru nak haramkan berjualan..kalau dah betul2 bahaya..stop jer laaa...

ashra said...

hehe.napa la lambat sgt haramnye sampai amik masa setahun eh?ni sure nak bg chance kat kilang2 botol murah ni hentikan stok..

aleesya dari dulu pakai mam..he

risa said...

arpiiz..itulah kisahnye..botol2 yg kat pasaraya tu kena check betul2

mama kyra: akk pon dah lama tak beli kat luar..tak pernah kot

darna: tunggu cukup bln? tukau sekarang yang..

oshin: cari yg bpa free tau

izwa: tulah kena selalu membaca kan baru kite tau mana yg boleh dan tak boleh

tulah nuyue..akk pon tak aham kenapa nak tunggu setahun..dia kesian ngan penjual botol kan...kena kasi habis atau kena hapuskan dulu

ash: tulah masalah negara tu...kenapa nak tunggu ntah

✿ etiey erywan ✿ said...

eysraf punya smeua bpa free.

Farra Dhelina said...

kena lebih hati2 lepas ni kan

RashAtie said...

nasib baik anak2 pakai botol BPA-Free..

tapi itulah malaysia, kenapa nak tunggu sampai tahun depan? kenapa tidak dikuatkuasakan serta merta....hmmmm...

eira said...

kecian la bdak2..lpas ni nk mnum susu gne pe plak ea??

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat