Wednesday, March 9, 2011

Membina fungsi auto read more pada setiap post

macam2 belajo hari ni..hehehe korang nak tau camne nak ringankan blog dan macam2 ado..boleh pegi kat blog neh...bagus!! dan sangat senang...hari ni aku belajo camne nak buat post kite tu auto read more..so, tak serabut sangat.. sila2 lah mencuba ye...aku amik kat sini

Tutorial ini akan menunjukkan lagi cara untuk buat read more bagi sesebuah blog.
Sebenarnya kaedah ini sudahpun agak lama wujud dalam blogger.com, tetapi mungkin pengguna blogspot tidak perasan. Dan bagi blogger yang menggunakan template asal daripada blogger.com, kaedah ini amat mudah untuk diaplikasikan.


Berikut tutorial ringkas untuk buat read more yang sudah tersedia dalam blogger.com


1. Login ke akaun blogger anda, kemudian daripada dashboard klik new post.


2. Kemudian taipkan beberapa patah perkataan, kemudian diselangi oleh kod berikut. (Ini untuk test template anda sudah tersedia dengan kod penuh atau belum)


contoh: anda boleh copy dan paste bawah ni ke dalam new post anda.

Ini ayat sebelum perkataan 'read more'

Ini ayat selepas perkataan 'read more'


3. Kemudian klik pada publish, dan tengok dari paparan muka hadapan blog anda samada read more ini berjaya atau tidak. Kalau berjaya, kerja anda sudah siap.:)

Kalau tidak berjaya,

(biasanya melibatkan bukan template default dari blogger), sila ikuti sedikit penambahan berikut.

1. Dari dashboard, klik pada layout > edit html

2. Backup template anda, kemudian klik pada expand widget templates

3. Menggunakan keyboard, tekan ctrl + f (untuk membuka fungsi find), kemudian cari kod berikut


4. Copy dan paste kod ini dan letakkan dibawah kod tadi.




5. Kod anda sepatutnya kelihatan seperti dibawah
cara Buat Read More Dalam Blog


6. Save template anda dan lihat hasilnya.:)


-----------------------------


Anda juga boleh melihat tutorial versi english di sini.
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=154172
 
 

5 org mintak aku reply komen;P:

y u y u Z u l a i k h a said...

akak sayangg kuh~ jangan buat aouto read more. kebanyakan auto read more button. buat orang malas nak menyinggah~ macam leceh sikit la

y u y u Z u l a i k h a said...

akak. nak code untuk widget "anda mungkin meminati" bawah entry tu plss.. heheh ^^

risa said...

hah?????? ye ke yuyu laling!!! thanks dear sebab bgtau...ish ish ish ape lah akak neh

✿ etiey erywan ✿ said...

hmmm betul kata yuyu. hehhhe.. saya pun begitu. tp terpulang pada individu jugaklah kan..

risa said...

okehhhh...terima kasih sudi komen ye...takmo makai dahhhh

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat