Saturday, July 26, 2014

Munjung ke monjong eh... tradisi org jawa


Assalamualaikum...

Agak2 korang pernah dengar tak perkataan di atas? heee MONJONG... MUNJUNG... PONJONG

keh3 itu bahasa org jawa... bermaksud ape eh... dia macam kite hantar berkat pada org2 sekeliling jiran tetangga atau sanak saudara... Selalu time kenduri je kan ada berkat... haaa yg ni time puasa derang akan bagi berkat macam hidangan pre raya lah gitu...

Korang tau kan aku sekarang dah dok kampung... so kenalah bermesra2 dengan org kampung kan kann..
lagi dua minggu nak raya gitu derang dah start hantar macam juadah kat jenjiran... hari ni aku rasa giliran aku pulak lah nak bagi kat derang...

Hari ni pon aku dah start cuti mengajar...so, ada peluang aku nak buat keroje ni...aku buat dalam 30bungkus untuk jenjiran dan saudara mara... nak buat lebih2 tak larat youuuu...

Oh ya... anak dara dah selamat mendarat dibumi Selangor... Alhamdulillah :)


Ni lah juadah yg akan ku beri pada jiran tetangga... harap2 kenalah dengan selera korang ye...kalo tak sedap ampunnnnnnnn

Wednesday, July 23, 2014

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin


Bismillahirrohmanirrohim..
Assalamualaikum...

Korang ingat lagi ke anak dara aku yg sulong tu...heee dah besau dah 18thn dis year..

Bulan lepas aku pi hantar dia ke PSMZA, Dungun.... Pertama kali aku pisah dengan dia..pertama kali Ramadhan takde yg dok kat dapor dengan aku... semua pon pertama kali...tapi takpelah kan..dia pi belajar.. cuma as a mother aku cuak jugak le kan... kalo dia kawen takpe lah jugak takyah riso ada lelaki yg jaga... tapi ni dia sensorang kat tempat asing pulak tu...

TAPI itu bulan lepas lah... sekarang aku rasa ok sikit sebab dia bila wasap tu nampak gak le dia hepi.. ke aku buat2 tak tau...ekekeke sebab dia ada mengadulah jugak macam2 tapi nak buat macam mana kan kan...takmo cairkan hati nnti macam masa dia ting 1... cuma bertahan 3 hari je dok asrama... adehhhh

Perjalanan ke Dungun amik masa gak le dalam 7-8jam nnti ada masa aku cerita next entry..insyaallah

Sekarang ni aku tengah excited nak tunggu anak dara balik...yippieeeee


my doter Nurain Shaiera Muhd Hasram

Tuesday, July 22, 2014

Ramadhan yg hilang 2014

Salam selamat pagi...

@2.48 am

Terasa kosong...
Dunia sepi.... seakan terasa rahmat Allah semakin menjauh...
Tidak... Allah sentiasa buka pintu rahmat untuk kite semua...
Allahuakbar... mlm2 terakhir ni rasa sayu sangat..
Tp yelah manusia mudah lupa... aku antaranye...
Mudah disogok dgn kemewahan dunia ...hiburan.. makanan... pesta sana sini

Ramadhan semakin hilang...hilang bersama para syuhada mungkin... hilang bersama org2 yg beriman...
Aku... selagi bole mencobaaa insyaallah aku akn terus mencobaaa... Ramadhan tetap akan pergi tp sekurang2nye Ramadhan telah terisi...

ALHAMDULILLAH ...

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat