Thursday, February 28, 2013

Kanak2 yg lahir 1Januari setiap tahun kena bersekolah awal


Salam all blogger and readers...

cehhhh omputih gitu...haaa nak habaq mai kat hangpa semua nooo (tetiba loghat utagha plaks)
memula besalinkan Nur Qis Damia 1/1/09, langsung tak terpikir menda ni...yelah konon2 nak le tarikh pilihan sendiri kan..kan syiok tu lahir satu haribulan..satu dunia dok celebrate...sekali inilah padahnye bilamana anak ku terpaksa lah bersekolah awal dan akan habis awal sesi persekolahan dia di usia 16thn!!!

ni bukan ai yg pandai2 kata eh...memula ada yg kata boleh merayu lah...tapi macam2 prosedur nak kena buat..last2 bila ada someone tunjukkan surat pekeliling tu...hurmmm sah le sudah... memang wajib bersekolah awal apabila genap 6thn yer...so, mia yg sepatutnya berumur 7thn pada 1/1/2016 akan mula sekolah pada 1/1/2015 bilamana usia dia genap 6thn..sekiannnn

kat sini aku copy paste kan surat pekeliling tu...nak scan image..aku maleh okeh..ni status FB ku masa dapat confirmtion :)

Mulai 1/1/2000, sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan dan sekolah swasta dilarang menerima murid baru dibawah umur, samada didaftar atau menumpang tanpa didaftarkan. Murid yang diterima belajar di sekolah rendah hendaklah dari umur 6 tahun ke atas. Pengiraan umur hendak lah dikira dari 1 Januari tahun persekolahan semasa. Sebagai contoh, murid tahun 1 pada tahun 2000 hendaklah dilahirkan antara 2.1.1993 hingga 1.1.1994. Ini bermakna bahawa murid yang genap berumur 6 tahun pada Januari tahun yang berkenaan tidak perlu memohon kebenaran kepada Kementerian Pendidikan" 

~~ gigih mintak salinan surat pekeliling dari someone~~ thanks ye letih den tanya sana sini..semua jawapan macam harem..kejap boleh kejap kena rayu..takpelah..dah puas hati dah..sekian

"
takpelah mia sayammmm...mama tau kamu anak yg cerdik...walopon mereka telah mencabul hak kamu nak bermain dikala usiamu baru genap 4 thn..mama redha je lah...aduhhhh


genap 4thn @ 1/1/2013...minggu depan "terpaksa" masukkan dia kesekolah uhukuhuk

4 org mintak aku reply komen;P:

Lulu Caldina said...

mia dah jadi big girl ;)

peGuaM_BiSaYa said...

haha mesti mia lg cpt cerdik dr bebudak lain :p byk hikmah nye tu kak. heee

aizamia3 said...

sekurang-kurangnya menjadi panduan untuk orang lain.. ;)

tahniah di atas kegigihan akak sayam itu.. ;)

psstt: dia share tarikh dengan anibesery ai ler akak sayam... hehehe..

ashra said...

la ye ke kak?sian nye alahai..x adil sungguh.patutnya kira lah taun wpun lahir pd 1.1 pada taun bkenaan..tahun baru gak

gtew sambut taun baru 2.1 bukan 1.1 sbb masih brd di tahun lepa

argh.kalu sy pun sy tensen.xpelah mia.mudahan jd ank yg pintar k.da x sebaya dgn aleesya dr segi sekolah.

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat