Wednesday, March 16, 2011

~boleh mati pucuk kalo makai hp???~~


alamak!!! terbaca plak berita pasal hp neh..adehhhhh bior betul?? ekekekeke somi aku makai lama dah hp tapi tetap dapat anak dah 4...hehehehe ni untuk mereka2 yg memang takleh renggang dari hp kot...24jam hp kat sebelah..masuk toilet pon bawa hp..tidur pon hp tak dimatikan..kire2 mengguna tegar giler lah neh...so, lelaki2 sila2 lah kurangkan penggunaan kalo nak subur..tak pon makai public phone je lerr...hehehehe aku tak tau eh...ini berita harian online yg bagitau..sila baca ye kengkawan..nasihatkan juga somi2 anda ataupon org2 yg anda sayangi..hehehe:)

ini hp takde kena mengena dengan ini cerita eh..hehehe

 

Telefon bimbit boleh rosakkan sperma, mati pucuk: CAP


2011/03/16

GEORGETOWN: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa pengguna telefon bimbit berisiko untuk mempunyai bilangan sperma yang kurang dan berkualiti rendah, selain terdedah kepada kemungkinan mengalami mati pucuk.

Dakwaan CAP itu berdasarkan kepada beberapa kajian yang dilakukan berhubung penggunaan telefon bimbit. Bagaimanapun, CAP tidak menyatakan pihak yang melakukan kajian berkenaan.
Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata kajian itu mendapati mereka yang menggunakan telefon bimbit lebih empat jam sehari mempunyai bilangan sperma yang paling kurang dan paling rendah kualitinya.
“Satu lagi kajian menunjukkan lelaki yang menyimpan telefon bimbit dalam poket seluar juga menghadapi risiko kerosakan sperma," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, semalam.

SM Mohamed berkata, pengguna yang menyimpan telefon bimbit dalam poket seluar akan terdedah kepada Frekuensi Radio (RF) lebih tinggi kerana antena biasanya berada di belakang dan hampir dengan tubuh badan.

Katanya, doktor percaya kerosakan sperma mungkin disebabkan oleh radiasi elektromagnetik dari telefon bimbit atau haba yang dihasilkannya.

“Oleh itu, penggunaan telefon bimbit secara berlebihan menjadi satu lagi faktor yang menyumbang kepada penurunan bilangan sperma selain obesiti, merokok dan tekanan," katanya.
Beliau menjelaskan pengeluar telefon bimbit juga sudah mengeluarkan amaran mengenai risiko penggunaan telefon bimbit terhadap kesihatan.

Contohnya, syarikat Apple dalam buku panduannya memberi amaran kepada pengguna supaya menjauhkan iPhone Inc jarak sekurang-kurangnya 15mm dari tubuh.

Berikutan risiko penggunaan telefon bimbit itu, SM Mohamed menggesa kerajaan supaya mewajibkan setiap telefon bimbit mempunyai tanda amaran bahawa alat telekomunikasi itu berpotensi menjejaskan kualiti sperma dan meningkatkan risiko tumor otak.

Kerajaan juga perlu memberi amaran kepada ibu bapa supaya tidak membenarkan anak mereka yang berusia 12 tahun ke bawah menggunakan telefon bimbit melalui kempen.2 org mintak aku reply komen;P:

fisa othman said...

huwarghhhh biar betik ko...kena bgtau laki aku ni...;)

ashra said...

hehe..ni kes tak le renggang ngan hp 24jam la ni.
tapi seram gak baca eh..nauzubillah..

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat