Monday, April 25, 2011

~Jom makan Ceklat~ Makanan berkhasiat;P

Salam korang semua..dah bekpes ke belum??

Kemalasan betul hari ni...rasa lemau sana sini...hehehe semalam buat facial so, muka ada rasa segar sikit
Sarapan? malas neh...semalam beli ceklat banyak2..ekekeke jom makan ceklat:)

Ada khasiat tau ceklat neh..korang ingat ceklat tu buat korang gemuk ke? dak aihhh
Cuma boleh gemuk kalo korang makan tak hengat dunia lah kannnn....

Meh tengok ape khasiat ceklat ni sebenarnya

Dalam menjawab pertanyaan bahwa coklat hanya sekedar junk food, kita harus mengetahui khasiat coklat terlebih dahulu. Khasiat coklat itu diantaranya:

1. coklat ternyata berkhasiat membuat umur seseorang menjadi lebih panjang.
2. Mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.
3. Mencegah penuaan dini yang bisa terjadi karena polusi ataupun radiasi.
4. Dapat membuat orang tenang dan membuat perasaan menjadi gembira.
5. Menurunkan tekanan darah.
6. Penelitian terbaru menunjukkan bahwa coklat mungkin juga memiliki manfaat untuk mengobati penyakit stroke.


Setelah kita mengetahui khasiat coklat, ternyata coklat sangat bermanfaat bagi kesehatan. Pertanyaannya sekarang adalah apa yang terkandung dalam coklat sehingga membuat coklat bisa bermanfaat bagi kesehatan? Saya akan mencoba memberikan sedikit ulasan berdasarkan data-data yang saya peroleh. Ada baiknya pula kita mengetahui komposisi yang terkandung dalam coklat.
Berikut komposisi yang terdapat dalam coklat:

1. Asam Stearat (35%) dan Asam Palmitat (25%).
2. Asam Oleat (35%) dan Asam Linoleat (3%).
3. Gula (Sukrosa).
4. Theobromine.
5. Polyphenol.
6. Phenyletylamine
7. Katekin.

Suatu studi epidemiologis telah dilakukan pada mahasiswa Universitas Harvard yang terdaftar antara tahun 1916-1950. Dengan menggunakan food frequency questionnaire berhasil dikumpulkan informasi tentang kebiasaan makan permen atau coklat pada mahasiswa Universitas Harvard. 

Dengan mengontrol aktivitas fisik yang dilakukan, kebiasaan merokok, dan kebiasaan makan ditemukan bahwa mereka yang suka makan permen/coklat umurnya lebih lama satu tahun dibandingkan bukan pemakan. Diduga antioksidan fenol yang terkandung dalam coklat adalah penyebab mengapa mereka bisa berusia lebih panjang. Coklat mengandung polyphenol dalam jumlah yang cukup tinggi dan bisa berfungsi sebagai antioksidan. Senyawa phenolik ini dapat menurunkan resiko penyakit jantung dengan cara mencegah oksidasi dan pengendapan senyawa lemak dalam darah pada pembuluh darah serta merusak lipoprotein Low Density Lipid (lemak jahat). Fenol ini juga banyak ditemukan pada anggur merah yang sudah sangat dikenal sebagai minuman yang baik untuk kesehatan jantung. 

Coklat mempunyai kemampuan untuk menghambat oksidasi kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, sehingga dapat mencegah risiko penyakit jantung koroner dan kanker.Lemak pada coklat, sering disebut cocoa butter, sebagian besar tersusun dari lemak jenuh (60%) khususnya stearat. Tetapi lemak coklat adalah lemak nabati yang sama sekali tidak mengandung kolesterol. Kandungan stearat yang tinggi pada coklat disinyalir menjadi penyebab mengapa lemak coklat tidak sejahat lemak hewan. 

Telah sejak lama diketahui bahwa stearat adalah asam lemak netral yang tidak akan memicu kolesterol darah. Mengapa? Stearat ternyata dicerna secara lambat oleh tubuh kita dan juga diabsorpsi lebih sedikit. Sepertiga lemak yang terdapat dalam coklat adalah asam oleat yaitu asam lemak tak jenuh. Asam oleat ini juga dominan ditemukan pada minyak zaitun. Studi epidemiologis pada penduduk Mediterania yang banyak mengkonsumsi asam oleat dari minyak zaitun menyimpulkan efek positip oleat bagi kesehatan jantung.Selain itu, Peneliti Univeristas California juga menemukan flavan-3-ols, senyawa yang ditemukan dalam coklat ini dapat menurunkan risiko penyakit kardiovaskular.
 
amik sumber dari sini ye..thanks winda!


 bekal ceklat saye minggu ini...hehehe

rupe hari ni yg segar lepas kena cuci...mmuuaahhhhh
selamat bekerja ye kengkawan..mulakan dengan BISMILLAH....

~~adiozzzzz~~

24 org mintak aku reply komen;P:

oshin-jamel said...

waaa..manyaknye coklat..meh nk 2..hehehe!!morning akk!!!

cik fai said...

sedapnya .
fai nak snickers boleh .?
hihi ^^

selamat bekerja kakak :)

Ila said...

muka nampak beseri tu..tapi ila tak suka mkn coklat

rara pinkmafia said...

nk sneakers tu..... gulp..

Lulu caldina said...

mmg segar...ngee

risa said...

oshin..bekalan untuk seminggu neh;P

fai..hehehe meh amik satu meh:)

ila..nape tak mam ceklat? alergik ek?
thanks dear

rara..nyum nyum..heheh

lulu cayangggggg..sihat dear?

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

kak lollypop aka risa gorjes..hamboiiiiiii ciklat smua yg sedap2 je ;p
bahagia cmni! huhu jeles..bak secubit ;p

Lulu caldina said...

sihat kak!!!

http://lulu-pages.blogspot.com/2011/04/mamachia-1st-give-away.html


http://lulu-pages.blogspot.com/2011/04/dayana-az-dan-miszydian-lucky-draw.html

Sidratul Muntaha said...

uih..
tak tinggi kalori ker?
snicker tu jer dah 400kcal lebih.
dulu macik tak amik pusing
la ni dah obese..
baru thu..
dgn gula lagi..
tpi klu cooking chocolate dgn dark chocolate tu kurang sikit kalori dia.
tpi,coklat mmg sedap.
(tgh puasa tak makan algi coklat ni.)

ashra said...

hehe...sy mmg choc lover.
kalu tensen2,mmg akan makan coklat..nikmat sungguh perasaan itu..hehe

risa said...

dolly molly aka pinky minky..adehh panjang bonarr...cet!! tunggu sehat baru mam ceklat:)

lulu sayang..ada ga lagi eh:)

sida..tak aihhh kena pandai tau dear..dah amik ceklat, takmo mam nasi..amik sayur2 je eh...karang nak dinner baru amik nasi..akak lately ada stress..doktor suh makan ceklat dan kekacang..pi marah doktor tu:P

ash..kan kan kan kan:)

IDAZS said...

saya suka coklat. selalu mkn time stress, n bila cik 'P' nak dtg.

fevret saya van houten roast almond, dan juga cadbury black forest

opsss, snickers tu pun nampak menyelerkan, nak 1! :P

Norazrani Maamin said...

sedapnya kak..nak sikit..hikss

fisa othman said...

banyaknyeee stok cekelat ko beb...hehehe

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

kak lollypop dh baik dh ni..
jom share2..haippp x baik makan sorang..meh ler meh ler.. ;D

Farra Dhelina said...

tp ni tgi kalori ni kak..hehe baru td bc kat blog nana.. antara high koles, kambing, coklat,kuning telur, & otak sapi..

aizamia3 said...

yummi kalau dapat bestnye tapi suke makan sikit2 je.. dah tak pandai nak makan banyak2.. mungkin sebab dah jemu..

Nur Ardilla Najwa said...

try makan coklat MARS...sedap!!! =)

risa said...

ida..hehehe lately je akak makan ceklat neh..boleh hilang stress katanya..selalu somi akak yg makan cam makan nasik!

fisa..lately aku stress le beb

azra..meh sini meh

risa said...

hahahaha...adikku sayam molly udah baik eh..meh mam ceklat meh

farra..macam yg akak cakap eh tulis..kena timbang balik..lepas makan ceklat kena minum air banyak2..peh tu tengahari mam sayur2 je..kang petang aka dinner baru amik nasi..hehehe

aiza..sekeping ceklat tu akak habis dalam masa dua hari..hehehe

dilla..hehehe mars pon sodap..semua ceklat akak dah rasa..selalu tumpang asben makan sebab dia memang antu ceklat ekekeke

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

kakak lollypop nama mu di blog ku huhu..jgn kombangkan idong ;p
nnt x cun make up utk ari ni ahahaha

etiey.com© said...

sedapnya!!! sangatlah berkhasiat.. hehehe

Lulu caldina said...

betul ke kakak yang tanya?

cuba tgk komen2 dalam entri ni..
ngee..

http://lulu-pages.blogspot.com/2011/04/lulu-caldina-dipinang-orang.html

risa said...

etiey..sesekali nak mam boleh kan

lulu sayangg..sat akak nengok;)

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat