Thursday, June 23, 2011

Tangani Stress

Salam koranggggggggg

Korang stress dengan keroje ke?? Masalah peribadi??? (cehh dah macam iklan weehhhh)
Meh ada tips ai nak share ye:)

Tangani Stres
Kemarahan adalah satu masalah utama emosi akibat stres. Stres dialami oleh semua orang sama ada di rumah, sekolah atau tempat kerja. Stres, apabila keterlaluan, berpanjangan dan anda tidak ada kemampuan daya tindak akan membawa kepada kemarahan.
Apa yang harus dilakukan apabila anda marah:
  • Menyedari yang anda sedang marah.. Katakan...Saya sedang marah!
  • Bertenang...kira hingga sepuluh, tarik nafas panjang dan mengucap
  • Kenal pasti kenapa anda marah
  • Cuba dengar penjelasan orang lain
  • Anda perlu beredar jika tidak dapat mengawal kemarahan
  • Berbincang dengan orang lain jika tidak mampu mengendalikan kemarahan
  • Membiasakan diri memaafkan menerima kenyataan bahawa manusia juga melakukan kesalahan
Cara mengurangkan kemungkinan untuk marah:
  • Berfikir secara positif
  • Jangan salahkan orang lain apabila berlaku kesilapan
  • Belajar menyukai diri sendiri
  • Belajar bertenang
  • Adakan hobi
  • Luangkan masa untuk keluarga, kerja dan beriadah
  • Dapatkan tidur yang cukup
  • Dapatkan teman untuk meluahkan masalah
  • Bersifat tegas/asertif
  • Tetapkan matlamat realistik untuk diri anda
**saye tak stress..tapi takde mood:(

13 org mintak aku reply komen;P:

PinKy MoMMa said...

kakak nape x de mood?
keje banyak ke?

aih meh nak polokkkkk meh..

risa said...

entah le dear..mud kelaut sokmo neh
adehhh meh laga2 pipi meh..emmm

Isteri Encek Bard said...

rilek kan minda kak cool

fRaMe+LenSeS said...

maceh kak.. <3 lebih la camni. :)

aizamia3 said...

tak stress tapi takde mood.. ai like ur statement..

cik panadol said...

dah try semua...tp satu pon tak jadi...last2 dengan MENANGIS je la cara terbaik utk sy hehe~

oshin-jamel said...

same la xde mood....sakt pewut!!huhuh!

♥Mrs.Eady♥ said...

saya pun takde mod sb hubby nk kene pegi kursus...:(

Ibu Darwisy said...

kakak sayammmm..xmo cenggitu..sayang akk sokmo..

YanaMIB said...

haa sama la kita..xde mood..=.=

nnt kena update cane nk kembalikan mood baik pulak..hehe~

risa said...

IEB...dah cool tadi minum ice tea:)

nardh...lalalalala thanks to u too:)

aiza..stress tu tak baik kan kan

cik panadol..emmm kalau dah nangis mesti dah lega kan..alahaiii

oshin..sakit perut??? dah makan ubat?

risa said...

izwa..alahai nak pi kursus tu yg bosan tu..sian kena tinggal..meh datang umah akak meh

ibu darwisy dah ok neh thanks dear

yana sayammm kena singgah blog2 ceria baru leh ceria kannnnn:)

BeloG MTT said...

Kadang bila tak stress mood ke laut pon jadi apa pon tak boleh kan kakk? =='

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat