Thursday, June 23, 2011

Saye Rindukan Dia!!!!!

Salammmmmmmmmmm..

Semalam takleh nak uplod gambo kan....Korang pon kena jugak eh...Aku dah naik menyampah ni..
Semenjak sambutan hari bapa ni mood kelaut aihhhh...asik ingat ayah jer...sana sini post pasal bapa mereka..huhuhu sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Aku nak imbas balik macam mana ayah pergi meninggalkan kami...

Hari ni hari kamis 6hb November 2008....Pagi2 ayah bawa mak ke Tesco untuk beli barangan dapur..Malam ni giliran keluarga kami untuk membuat bacaan Yassin (ayah AJK surau, so memang ada giliran untuk buat kenduri)

Macam biasa couple ni akan berenti bekfas kat kedai mamak, then balik rumah. Mak mulakan tugas2nye untuk menyediakan lauk kenduri. Masa ni adik aku yg ke3 ada menolong with her kids. Then ayah bgtau mak nak isi minyak motor and say hi to all villagers. Biasalah ayah aku ni memang peramah...so, macam jadi kemestian le dia berjumpa org2 kampung...

Lepas tu ayah balik rumah dan baring. Maybe dia letih...dia panggil mak suruh urut. Mak menolak dengan lembut sebab tengah goreng ayam...ni dialog mereka..
Ayah: Seri (panggilan my mom) marilah urut abang, sakit2 badan ni
Mak: Nantilah bang..saye tengah goreng ayam. Awak suruh lah cucu2 tu..
Ayah: Tak bestlah suruh derang..abang nak seri yg urut:(
Mak: Alahai..cucu2 ada tak mau lak manja2 nanti3 derang balik rindulah itulah (mak membebel)

Tak lama lepas tu ayah macam tak selesa..mak kata ayah guling2 atas katil..sakit dada katanya..
Ayah: Seri, abang dah terbuang air besar ni ..mintak maaf ye..tak tahan sakit perut..
Mak: takpelah..bukan sengaja kan...(mak bersihkan badan ayah dan gantikan dengan kain pelekat)

Dialog terhenti disitu bila ayah ajak adik lelaki aku pegi klinik..katanya dia dah tak tahan dadanya macam dicucuk2..perutnye memulas2
Adik dah cuak sangat..sebab ayah berpeluh2..tapi masa tu bukan panas..Mak suruh adik hantar ke private sebab cepat...tapi macam dah diatur, ayah menolak katanya dia nak ke gomen hospital!!! Padahal gomen spital jauhhhhh!!! dekat2 35minit and pulak waktu tu peak hours!!! semua org nak pegi lunch and bebudak balik sekolah....

Dalam kereta ayah asik sebut yaallah yaallah...adik aku dah menangis2 sampai dia bukak signal kecemasan. Masa tu memang jem gilerrrrrrrrrrr...dengan bas2 sekolah dan org2 yg menuju ke pekan untuk lunch. Tapi ALLAH maha besar...tika adik aku terjerit2 mintak lalulan dengan tangisan ada ada dua org hamba ALLAH ni bukakkan jalan (aku rasa derang ni malaikat kot) sebab memang perjalanan tersekat2 tapi berkat pertolongan hamba2 ALLAH yang menunggang motor dengan membunyikan hon semua org ketepi dan ayah sampai kehospital tak sampai 15minit....

Tp dalam perjalanan ayah dah hembuskan nafas dia...dia dah pergi...tapi doktor cuba sedaya upaya pasang oksigen...sekali cuba rejected!!! dua kali cuba rejected!!! then doktor keluar bgtau kami.."Puan, kami dah cuba memberi bantuan pernafasan tapi nampaknya pakcik tak mau terima" Saye cuba lagi sekali sekiranya masih ditolak, saye tak boleh buat ape2...

Uwaaaaaaaaaaa....kami semua dah menangis dan berdoa banyak2...Nampaknya ayah memang tak mau hidup..dia memang dah redha untuk pergi meninggalkan kami semua:(...Tepat2 jam 1.20 tika azan berkumandang ayah meninggalkan kami buat selamanya...pemergian yg amat2 mengejutkan semua org..baru pagi tadi riang gelak ketawa menyapa semua kenalan...tapi pergi tanpa pesan pabila tengahari menjelma.

Malam tu bacaan Yassin dan tahlil memang untuk arwah:(
Owhhh aku sebak...Sorilah tak dapat nak sambungggg...aku harap sape2 yg ada ayah tu sayangilah mereka selagi mereka ada..MATI ITU PASTI...al fatihah untuk almarhum Haji Sernusi Bin Haji Maonshah
27hb Sept 1946 - 6hb November 2008


ayah...sesungguhnya kini dikau abadi disini
Maafkan aku ayah tidak dapat menemanimu
Maafkan ku ayah kerna tak bisa membalas semua jasa2mu
Sesungguhnya kau insan terpilih bersama para syuhadah..insyaallah


18 org mintak aku reply komen;P:

Lulu Caldina said...

sedihnya kak...
lulu masih punya keduanya...

tak terbayang bagaimana jika lulu kehilangan papa 1 hari nanti.. lulu ni anak papa.. :(

chreeztina arissa said...

sedeynyer... dok teringat kat ayah kite huwaaaaaa....semoga roh arwah pakcik ditempatkan dikalangan orang-orang beriman AMIN...
tambah sedeh bile kite dok tingat cerita kak risa pasal susu untuk ain yang ayah selamatkan tuh.. huwaaaaaa..

Amyna said...

betul tu kak risa..MATI itu pasti. Moga akak tabah menghadapinya.. Myna menitis air mata membaca coretan akak.. teringat kat arwah adik :(

Al-Fatihah buat mereka² yang telah kembali kepada dia yang Maha Esa~~

Amin Ya RabbalAlamin.

♥Mrs.Eady♥ said...

sedih nyer kak...terus rindu kat abah yg dh berbulan x jmpe...:(

cik panadol said...

baca citer akak ni tetiba rase sedih...terpikir mcm mane pulak kalo jd kt sy, kat ayah sy.....rindu kt ayah...
harap akak tabah ye...
Al-Fatihah untuk arwah~

waN Mohd Salim said...

al fatihah untuk atuk ..

oshin-jamel said...

AL-FATIHAH tuk arwah ayh akk..huhh!!! :'( sdey!!

mas saari said...

sedih kan bila kenangkan pemergiaan mak dan abah ni...

semoga akak tabah!
Al-Fatihah utk arwah abah akak..

ashra said...

speechless*

sebak lak pepagi ni.
mudahan arwah ayah k.risa ditempatkan di kalangan orang yang soleh.al fatihah..

aizamia3 said...

sebak membacanya.. moga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. al-Fatihah buat arwah..

PinKy MoMMa said...

kak tabah kan hati ye..
sama2 kita doakan roh arwah tenang di sana..moga diriku juga tabah andai saat itu tiba..

al-fatihah utk arwah abah kamu kakak lolly..

Farah Shamsudin said...

kak, meremang bulu roma saya baca kak..
semoga roh beliau tenang disana..
akk kena kuat ye..

Ila said...

bila orang yang kita sayang pergi,susahkan nak terima tpi mati tu pasti kan

bersama kak Es said...

masya Allah ... mudahnya 'ayah' pergi.
tabah ye risa ... masih ada yang ditinggalkan untuk memewahkan dia di sana.
antaranya doa dari anak2 yang soleh dan solehah

Ibu Darwisy said...

sedih sgt..meleleh air mate ku..paham perasaan akk, sebb sy pun tiada ayah..

fRaMe+LenSeS said...

sedih jugak.. ;)

Ummiakid @ lily said...

gugur jua air mata kita takkala membaca coretan ini. teringat arwah mak & abah. Al-Fatihah.

Hargailah dan sayangilah mereka takkala ada kerana nanti bila mereka dah tiada...hanya kerinduan serta doa yang dpt dititpkan.

risa said...

thanks korang semua..tak larat nak reply sorang2...semoga ALLAH melindungi parents korang semua..
terima kasih banyak2 frens!!

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat