Wednesday, May 25, 2011

Ditegur dan Menegur

Salam semua...

Korang dah breakfast??? mestilah dah kannn..aku tak breakfast hari ni...saje je nak diet..erkss
Aku lambat sebenarnya, tak sempat nak beli kuih...sebab aku jalan kaki pi opis hari ni. Actually dah hari ke3 aku exercise neh...lebih kurang 1.5km le aku jalan hari2...Seronok jugak walaupon kengkadang jantung degup nak terberenti dek kerana disapa ngan anjen2 kat estate neh...adehhhh korang ni semua pi le dok dalam2 sikit...time aku nak jenjalan plak korang satu rombongan dok tepi2 neh..haishhhhhh mengganggu kosentrasi aku menghirup udara segar estate tau!!

Okeh...pagi ni aku nak berleter sikit...pasal tajuk kat atas nunnnn...korang suke tak kena tegur?? Teguran macam mana yg korang amik port dan teguran macam mana yg korang rasa cam sampah!!
Hahahaha alkisahnye aku ni memang suke org menegur..sebab aku tau teguran tu sebab sayang sebab care kan kan kan kan...tapi teguran macam mana yg aku suka tu?? mestilah teguran yg berhemah..tegas dan tepat!! bukan teguran sambil perli2 atau nak menjatuhkan!!! yg tu memang gua hati panas wooooooooooo...tampo nak???

Lagi satu...pada sipenegur tu ye....kalau dia memang sangat2 perfect (eh, mana ada manusia perfect) maksud aku bagus lah..dari segi kerjaya dan tingkah laku...memang aku admire sebab kite boleh belajar dengan dia ni macam mana nak berjaya macam dia...TAPI, kalau yg menegur tu jenis baju sendiri pon tak leh nak ganti...sedor2 le diri tu sikit...jgn nak berangan macam bagus sangat okehhhh

Ini in my view lah...betul tak betul korang sangat2 lah digalakkan untuk mengomen aku ye..aku suke org komen2 ni...memang aku sayang sangat lahhh..hehehe ..aku suke nak quote ape yg selalu aku tulis ni

"kesempurnaan memang tak wujud dan takkan pernah ada...yg ada cuma kebahagiaan...dan kebahagiaan tu perlu dicari..ia takkan datang sendiri:)"

ni lagi satu...
 
"tak suke tak ape..tp jangan mengata...tak sayang tak ape..tapi jangan membenci..tak mahu tak ape..tapi jgn lah terus buang..kite semua insan biasa..tiada kelebihan tapi banyak kekurangan...♥♥♥




~~adiozzzzzzzzzzzzzz~~

25 org mintak aku reply komen;P:

♥Mrs.Eady♥ said...

takde manusia sempurna....

tapi nak tegur akak la..hai kak! :)

zuwaidah said...

betul mcm cakap mrs eady tu..manusia mana ada sempurna, mesti ada cacat celanya.
risa....rajin marathon sorang2 dlm estate tu...u take care yaaa....

risa said...

hai izwa...hamboi2 sabo je ler

kak zue..betul tu..nak mencari kesempurnaan memang takde..tapi bahagia tu ada kan kan kan

eLYies said...

betui tu..setiap manusia takde sempurna yang sepenuhnya....

hai..salam perkenalan

Tina Othman said...

erk...takmo kena tampo..ala kalau nak tegur, tegur je secara berhemah, takmo perli2 sebab kekadang klu perli2 ni, kita tak tau pun tuju ke sapa ye tak

ejan sara said...

tiada siapa sempurna..y ptg pndai jaga diri sindri cukupla....

risa said...

hai elyies...betul tu kan kan kan

tina..hehehe takmo tampo tina...cium nak ler..

ejan...yeayyy pandai...jaga je diri sendiri ye..takmo kaco org..takmo takmo

ramizah said...

suka dua2 quote tu :) memang takde siapa sempurna..sama2 tegur menegur dengan cara yg baik..bukan dengan kata2 yg kesat seolah menghina..huhu

IDAZS said...

setuju sgt kak. nak menegur kena ada caranya. Tak ada manusia yang perfect!

kakchik@ella said...

tegur dan menegur .. selagi berhemah, pe salahnya.

msredcheesecake said...

CIK RISA,

OLEH KERANA KITA SEMUA KURANG SEMPURNA,KALU NAK MENEGUR ORG PUN BIAR BETUL CARANYE...HHHEEE

risa said...

ramizah...zaman sekarang susah nak jumpa org berhemah kan kan

ida..absolutely rite!!!

kakchik...tulah kan..kalau tegur baik2 mesti kite boleh ikut ye tak?

msred..insyaallahhhh aminnnnn:)

RashAtie said...

teguran org tu kdg2 je boleh pakai...esp pada org yg kita kenal sgt2 life dia pun tak menentu...takkan nak terima bulat2 apa yg dia tegur tu.....kalau yg dia tegur tu mmg salah kita, so just betulkan je...tapi kalau apa yg ditegur tu tak masuk akal...leave it jerr..buang masa...

Puteri Kasih said...

tak salah tegur orang kalau kita rasa dia ada kesilapan tapi jangan lah sampai menyinggung hati orang plak...tak baik buat camtu kan akak.

risa said...

atie..emmmm sebab tu lah kena guna akal kalau nak menegur kan...akak rasa tak salah kalau nak tegur kalau betul2 kite concern dan sayang org tu..lama tak nampak atie:)

putri..betul tu..ikut kaedah org lama2..tegur cara berkias..cuma org sekarang ni payah nak paham tu aje..hehehe

ashra said...

emm..payah gak kan kalu terkena dgn orang2 mulut lancang dalam nal menegur.rasa nak 'pang' je.hehe..tegur la baik2 kan.hati pun sejuk nak terima teguran

etiey.com© said...

tegur bukan membenci, tegur kerana sayang! tapi bukan semua orang menegur kerana sayang.. huhu

Lulu caldina said...

my kakak....

nuyue said...

tak salah nak tegur & menegur seseorang..jgn sampai org yang ditegur itu mendapat malu sudahlah..betul tak akak ku caayammm

ayu said...

siapa yg berani tegur akak ni?? meh sini mehhhhh..cakap dengan ayu..meh ayu tegur dia balik..hahaa...
mcm berani da..

mas saari said...

tegurlah ke arah kebaikan!

Mummy Irish@honey said...

setuju ngn akk..tpi honey xsuka tegur2 sebab sedar diri xbpe nak sempurna + xsuka ada ye kecik ati ngn teguran hny..lebih suka memerhati dri buka mulut pot pet pot pet ~ngeeeee~

RashAtie said...

radio dah on balik....ari tu blog atie ada problem so terpaksa buang segala gadget2 yg ada

heheheh..atie ada je...tapi mood invisible...dtg lepak n baca....kdg2 tu mood nak mengomen tu xde...

BuDaK PeGheLiH said...

best kata2 tu..

xsuka klu si penegur pn 2 x 5 dgn kita kan.. mcm dia ckp x serupa bikin..

alexa yussida said...

tak kesa org nak tegur walaupon die lagi worst dari kita asalkan kena dgn gayanya :) kalau main tengking2,sorry la..yang tu sy ngamuk..hik

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat