Thursday, July 14, 2011

Amalan Semasa Mengandung (Sharing is Loving)

Salam semuaaaaaaaaa..........

Saja nak share tips2 semasa mengandung ni pada semua bakal2 ibu dan para2 isteri. Sebenarnya bukan ape..aku nak bgtau lah sikit2 ape yg aku tau ngan korang semua wahai para wanita:) Kalau nak anak2 kite dengar kata dan insyaallah menjadi anak2 yg cemerlang cuba lah jaga semua adab2 semasa kite mengandung. Ape2 perbuatan yg ibu atau ayah lakukan adalah sangat2 terkesan pada anak2. Seawal usianya 4bulan semasa ditiupkan roh ke atasnya anak kite sudah mula mengikut pergerakan dan perlakuan ayah dan ibu. So, bila nak buat menda2 tak elok..ingat2lah sedikit sebanyak anak2 pasti akan mewarisi nya.

Bukan nak kata diri perfect...tidakkkk sangat jauh le dengan diri ku ini...cuma aku akan pastikan anak2 terdidik dengan baik dan terus baik...Kalau tidak aku pasti akan salahkan diri kerana tidak memberikan didikan yg baik seawal2 mereka dalam rahim ku...Wallahualam
  


15     Amalan Semasa Mengandung (Suami danIsteri)
   
Sentiasa bertaubat dan beristigfar kepada Allah SWT 
Banyak berdoa kepada Allah SWT (13 doa) 
Rajin puasa sunat 
Rajin solat wajib dan perbanyakkan solat sunat
Banyakkan zikir
Banyakkan membaca al-quran
Banyakkan membaca buku-buku ilmiah 
Berbual dengan anak yang berada dalamkandungan
Lakukan kerja-kerja ringan dirumah sebagai senaman  ringan 
Tidak terlalu tertekan ataupun stress
 Menjaga adab  dan emosi 
Makan makanan yang baik
  Jauhi daripada sifat dendam dan dengki
 Rajin mengukirkan senyuman 
Rajin menghadiri majlis ilmu

 Korang boleh le amalkan surah2 yg ada kat bawah ni ye..
kalau nak habiskan 30 juzuk kehamilan pon ok jugak:

Surah Yusuf - untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu
dan sebagainya





9 org mintak aku reply komen;P:

mizzkechique said...

ms mengandung mmg kn bykkn amalan2 mcm tu.. utk kebaikan diri n baby gak..

zuwaidah said...

alhamdulillah...buat bakal2 ibu dan juga ibu2 yang plan nak menambahkan zuriat lagi, boleh ikut petua di atas yeeee....kak zu ni tunggu bakal menantu je lagi (tak tau bila hehehehe)...sharing is caring maaaaaaaaaa!
risa oh risa!!! bila mau ketemu

Syazwan Che Deraman said...

ok!.
thanks.
saya akan amalkan!

IDAZS said...

kak risa, ada apa2 ke? ehem-ehem, ini yang buat bertambah jeles ni :P

rara pinkmafia said...

heee thnks sharing.

Nadzshirah Nadzlan said...

thanks 4 the info..
sgt..sgt..berguna..

JIJI YU said...

kena take note ni

aizamia3 said...

tq kak sharing.. ;)

bila tau lalink pinky preggy rasa nak turut serta tapi.. hikhikhik.. KIV dululah. ;)

PinKy MoMMa said...

kakakku ada gud news ni :)

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat