Friday, August 19, 2011

Warded on 2Aug-6Aug 2011 dan cucuk time!!!

Salam korang semuaaaaaaaaaaa...

Ada mud sikit nak menghapdet neh hehehehe...macam2 dugaan di bulan posa neh...1st day posa dapat le aku posa penuh....sekali second day terus kena admitted...wohooooooooooooo
Doktor kat spital tempat aku besalinkan mia tu nak aku pi ke pakar untuk GDM!! korang tau ape GDM tak???
haaaaaaaaaaa tunggu nanti aku hapdet lagi ehhhh...

Actually bila kite menghadapi masalah diabetes ketika hamil ni...kena cari doktor2 pakar untuk mengawal gula dalam badan kite...sangat2 kritikal gula dalam badan aku neh...memula 8 weeks hari tu aku dah kena warded one day je ler...masuk air satu botol...tapi kali ni aku disuruh dok lama sikit sebab nak monitor kawalan gula tu...tahap kritikal aku sampai bacaam 14mmol...wohooooooooooo
Tak semestinya kalau background takde diabetes kite takleh kena tau!! sebelum2 ni aku clear je dari sakit ni...tak tau le dugaan kali ni lain....anak2 semua lain2 kan kan ...pasrah je dan alhamdulillah aku bersyukur dapat kesan awal2...doktor kata ni "temporary diabetes"...insyaallah kalau aku kawal sekarang lepas besalin oklah kannnn...aminnnnnnn 

Sangat2 tinggi dan sangat2 berisiko untuk fensan dan koma eh...nauuzubillahh...alhamdulillah dapat dikesan awal2...so aku terpaksa admitted si spital putra jaya...memula aku tak nak...sebab jauh!! aku nak tempat aku jugak!!! haaaaaaaaa dah sakit pon demand le kannnnnn...tampo jugak baru tau!!! ekekekeke

So meh le kite layan gambo masa aku dok wad dan aktivit aku mencucuk!!! dan cucuk insulin ni akan berjalan seperti biasa sampai le aku besalin esok...erkss aku pregnant eh...ahahahahahaha fensannnn!!

 dah macam dok dalam penjara eh..ada tag2 le bagai...uhuk uhuk

 sarapan pagi...tokleh posa le kengkawan sebab kena cek gula dalam darah:(

 nak cucuk kena makan dan makan...tapi ini base on diet lah


 tak kenyang sebenarnya adehhhh tp ape nak buat kena makan jugak

 kalau org normal...makan dua tiga suap dah habis dah nasi tuh!!

macam mana pon lauk kat rumah jugak yg sodap kan kengkawan

 okehhhhhh ini lah peralatan yg aku kena beli kecuali pen tu spital bagi untul aktiviti mencucuk aku ye
 memula kena cucuk jari tu amik darah dah tepek kat glucometer dan tengok bacaan ada berapa...bacaan standard ialah 5.3-6.3mmol...sape yg lebih kena cek!!! berlubang2 dah jari2 gemok aku neh..satu hari kena amik 8 kali ye...sebelum dan selepas makan...aiyohhhhhhhh

 nilah cucuk insulin yg aku kena jap kat perut!!!! wohoooooooooo seb baik lemak tebal okeh..kalo lemak nipis sakit woooooooooooo...menda ni aku kena cucuk 4 kali sehari..sebelum sarapan sebelum lunch sebelum dinner dan sebelum tidor...sekiannnnnnnnnn


P/S: sakit ke tak sakit kenalah tanggung ye...demi melahirkan khalifah ALLAH...insyaallah;)
~~adiozzzzzzzz~~

20 org mintak aku reply komen;P:

Ieda Al-Habsyi said...

kuatkan semangat!! moga berjaya!! :)

PinKy MoMMa said...

kakak sayang..kesiannye kamu :(
sabar ye..ada hikmah Allah bagi smua ni..mungkin nnt saat melahirkan akan lebih senang..

bulan poser lauk spital pun nampak sedap ;p

mas saari said...

alalalala...siannya akak sayang ni!
jaga kesihatan tau kak...moga akak dan baby sihat!

:: Mrs.Eady :: said...

ya allah kak...tgk jarum pun nak pengsan ape tah lagi kalo bercucuk cucuk ituuuuuuuuuu.....

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

sakitnya kena injet kat peyut..klu gini kte kena control makan..isau..papepun akak pun control yea makan dengan nak raya nih banyak yang manis²..

Norazrani Maamin said...

teringat plak mase ngandung lps..abis perut & jari kene cucuk..makanan sepital plak x sedap sbb tawau hambau..tp belasah jea time lapau..hehe

ape2 pun, semoga akak & baby sihat sentiase..amin

NeenaAnuar said...

insyallahh.. semoga akak selamat mengharungi 9 months of pregnancy and selamat melahirkan baby yg comel nanti! :D

Nurfaizah M Nor said...

adusss sayamm bab2 mencucuk tu yg tak sanggup.... dahla kena cucuk sampai 4 kali sehari...pingsannnnnn!

anyway, take care ok. jaga makan minum tu baik2 tau....lebiu!

IDAZS said...

alahai, seriau tengok dan baca kena cucuk 4 kali sehari tu.

apepun doakan kak risa sayam cepat sembuh dan jaga diri elok-elok ya...

aizamia3 said...

menu tu walaupun nampak tak sedap tapi bulan puasa ni jadi sedap menengoknye.. :)

moga akak sayang cepat sembuh dan sabar serta tabah dalam mengharungi bulan2 seterusnya hingga selamat bersalin..

zuwaidah said...

kasihan kat kamu risa, apa pun moga2 semuanya baik belaka.

Lulu Caldina said...

my kakak kena kuat!!!

Ein said...

huwaaa ngerinya kakak sayammm... take care kat diri tu ngan kawan baby kite erk...

JIJI YU said...

akak..laam tak dgr kabare akak..mengandung ghupenye..syfahallah kak..smoga sumernye lancor2..

Sunah Sakura said...

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tak posaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! ahahaha~

ermmm, diabetes ni kalau takde sejarah keturunan pun kene jaga2 gak bila mengandung kan? sama ngan darah tinggi...

ashra said...

mudahan kita sama2 selamat melahirkan ye k.risa dgn kesihatan yang sihat walafiat keduanya..

doakan saya juga..

RashAtie said...

serammm...cam besorr je jarum tu nak cucuk perut....sure dah berlobang2 dahhh...

PinKy MoMMa said...

kak lolly kalau kite jiran dh lama ku antor siakap yg besooor punyer utk kamu..

yg terung tu just masuk skali ngan beras..then masak mcm biasa..takkan lembik..pakai rice cooker hehehe..
cicah ngan sambal kicap mabelesss u ;p

Lulu Caldina said...

my kakak, aidilfitri dah dekat.. sihat tak??? selamat hari raya my kakak, lulu mohon ampun maaf jika selama kita kenal lulu ada terkecikkan hati my kakak yer...

msredcheesecake said...

Org kata kalau dugaan masa pregnant besar, insyaAllah time melahirkan nanti mudah sikit.
Doakan semuga semuanya berakhir dengan baik, insyaAllah....

Selamat hari raya maaf zahir batin...

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat