Wednesday, October 27, 2010

~~weekend untuk potty training si kecil~~


salam kengkawan yg disayangi..

aku nak share dengan korang semua lah pasal dak mia yg bakal menyambut hari lahir nye yg kedua pada 1/1/11....cantik kan tarikh tu..sukeeeee:)

tapi aku bukan nak citer pasal tarikh lahir dak kecik tu:P
aku nak citer pasal potty training dia..
korang nak tau dak mia dah tak pampers or cd kalau weekend..
memang aku pemantau segala gerak geri dia...dari nak buang yg kecil dan buang yg besar

ada signal yg dak mia pandai buat..kalau nak yg kecil tu dia akan pegang bahagian depan dia..tutttttttttttttt..ekekeke
kalau nak buang yg besar tu dia akan pi dok jauh2 dengan muka merah..
so, ape yg kitorg buat..cepat2 le angkat dia ke toilet...ANGKAT ye bukan tarik ke ape..
dan memang sangat2 mencabar melatih anak2 besar mia ni...kena ada kesabaran yg maha dasyat..kena ada tenaga yg maha hebat...
sila2 lah rajinkan diri anda untuk mengajak anak2 ke toilet...lagi2 kalau yg jenis minum susu botol memang le air kencing derang banyak yg amat...emmmm alhamdulillah..
anak2 aku memang semuanya less than 3 years memang dah free diaper...

kunci utama untuk berjaya..HARDWORKING..ini baru latihan waktu siang..
kalau latihan waktu malam tu jgn kata nak lena ye..tidor2 ayam pun susah...
so, selamat maju jaya kepada sesiapa yg sedang melatih anak2 untuk free diaper ye...


7 org mintak aku reply komen;P:

Norazrani Maamin said...

wah..cayalah mia..go go mia..hehee

skg nie pun arra baru start wat kat farhanah..mmg mencabar kesabaran betul tp syok sbb setiap 15-30 minit nak kn tanye die..pastue terus bwk gie toilet..kuar @ x belakang cite..huhu

target sblm adik farhanah kuar, die mesti x pakai pampers lagik..hikss

aku said...

sama dengan sya juga..anak2 saya pun umur 2 tahun setengah tu dah tak payah pakai pampers time siang.. memang kena sabar... kena rajin

Fara said...

salam..wah cepatnya akak potty trainning dak mia..farisha dah 3 tahun tu pon masih pampers lagi..x reti nak train dia la kak..huhuhu

miumiu said...

cantik nye date birthday mia ke 2.

bagus kak risa tulih pasal potty training ni.
saya amik ilmu nanti untuk anak saya pulak.

maknanya tak kesahlah kalau nak ajar anak ke toilet awal kan. biasa saya dengar dan pada sepupu-sepupu umur 3 tahun pakai pampers lagi.

risa said...

azra: insyaallah mesti boleh punya kena mintak tolong hubby ye dear..sian ara tengah sarat tu..jgn paksa diri ye:)

sya: seronok kan kalau ada dah pandai pi toilet sendiri..hehehe

fara: akak memang suke ajar bebudak ni cepat2..kalau lambat2 nanti derang manja tau..
takpe, farisha budak pandai kan..mesti boleh

miumiu: bebudak kecik/baby ni masih senang nak dengar kata..kena train awal2..hehehe

aku said...

kak risa... aku tu saya (Aziah Nordin)... hiks

risa said...

ekekeke...sabo je ler
dak aziah upenye...sori dear:)

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat