Saturday, December 21, 2013

Majlis berkhatan Raid Mifzal part 1 (sambal kering)


Salam all my dearies....


heeee...hari ni seharian merewang kat rumah jiran satu jalan tempat aku ni
adehhhh ginilah kalo dok kampung...semua pon kena bergotong royong tau tauuu...

hari tu majlis kami derang dah bersusah payah kan kan...kali ni kami somi isteri amik turn pulak
erksss bukan nak update pasal rewang kat rumah org...ni nak cerita pasal part by part pasal kenduri anak bujang aku hari tu....3hari sebelum hari kejadian..kami ada buat sambal kering...kata mak sambal kering ni macam penyelemat ketika makanan habis gitu...dia tak basi...bahan2 dia tu ada tempe, kepek ubi, kacang tanah yg digoreng dengan ikan bilis...semua nye di goreng kering....then derang buat sambal digaul dengan semua bahan2 kering tadi

sebenarnya ramai tau pasal sambal ni..biasa kite buat untuk bekal anak2 pi asrama ke atau yg pi jenjalan ke tempat yg susah nak cari makanan halal ke...gitulah..sebab sambal ni makan dengan nasi panas2 pon dah sedappppp.... heeee moh tengok gamboooo

ni ikan bilis lepas dibasuh...hohoho 

bahan2 yg digoreng dah digaul dengan sambal satu kawah ni tauuuuu 

tadaaaaaaaaa dah siap...ada lebih kurang 10talam...satu talam kami punyaaaa.....ngeh2



4 org mintak aku reply komen;P:

msredcheesecake said...

Ada gak penah buat bila nak pegi travel lama atau tempat susah nak cari halal food.... Buat bekal....

aizamia3 said...

dapnye.. ;)

arieon said...

terliur aku dibuatnya.. nampak cam sedap je...

Tihara said...

sedap nyer,
lama dah tak makan sambal kering tempe ni :)

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat