Saturday, July 24, 2010

~Spaghetti owwhh spaghetti~

Salam hujung minggu kengkawan:)

semalam aku konon2 nak try resepi kawan fb aku si ariss ngan kak nora..
sonok kwn ngan derang ni sebab pandai masak..hehehe
so, aku try le spegeti yg ala2 melayu ni...cuma ada western sikit sebab pakai sos prego yg dalam tin tau bukan botol..sebab dalam tin takde tanda halal..

resepi nye cam biasa je kot..
ini resepi dari ariss

setengah bijik bawang besar hat kaler putih, Cincang sampai halus.
3 bijik bawang putih cincang halus
cili padi atau cili kering (kalau nak pedas) belah dua
Setin cendawan butang (beli jenama ayam brand-ni ada halal punya) potong nipis-nipis.
Setengah atau 3/4 bungkus mee spagetthi (kalau nak sedap beli angel hari spagetti). Kiter selalu beli jenama san remo. plastik kaler merah. (rebus mengikut arahan dalam plastik. nak nampak effect lagi lazat rebus sekali dengan sedikit minyak masak dan sedikit garam.
Sebungkus daging kisar RAMLI. Nyah beku dulu, kendian basuh dan toskan. Jgn letak terus, kang bau hanyir darah.
sedikit basil kering (ada jual lam botol kat pasaraya) cari tang rempah2 cam lada hitam selalu ada.
Setin sederhana besar tomato puree (kiter selalu beli jenama duceff)
2-3 biji tomato hiris nipis atau belah 6 pon boleh.
sebijik kiub pati ayam atau sesudu stok ayam (jenama maggi pon boleh)
SEDIKIT GARAM UNTUK PERASA, jgn banyak2 nooo darah tinggi kang


Cara membuat
Tumis bawang wampai mangi. Pastu taruk cili belah tadi dan daun basil. masukkan daging hancur dan goreng sampai hampir masak. Hah lupa, masak lam periuk tau. jgn guna kuali or else dapur akak sememeh nanti. Api jgn besar. Setelah daging hampir masak masukkan tomato hiris dan tomato puree bersama cendawan dan sedikit air. kacau rata dan biarkan mendidih. Kacau selalu sampai kering. Pas dah kering sedia dituang atas mee spegetthi tang dah direbus dan di tos tadi.

Taburkan parmesen cheese (ada jual kat pasaraya dalam bentuk paket. Kalau tak jumpa tanda halal cari huruf U atau K dalam bulatan) atau cheddar cheese (yang ni bentuk kiub blok, kene parut sendiri.


aku tiru bulat2..cuma tak letak lada itam and daun basil seebab takde..tak pandai cari:)


ni le ghope spegeti aku buat...gambo pulak tak ok sebab bateri kong...saje je dengki kan..
hampeh ler

9 org mintak aku reply komen;P:

Lady of Leisure said...

isk lady tak penah masak spageti heheh... kami tekak melayu.. tapi nak kene blajau gak la masak spageti..

risa said...

alalalala...tekak akak pon tekak melayu
request dari anak dara yg sulung tu lady:)
dia asik nak ke pizza je kerja nye..padahal kengkawan akak kata sonang bonar buat nye..tu yg cuba tu..alahai..ok jugak ler:)

Sueriani Ali said...

wakakaka...
meleleh tengok kak,
tak kira nak amik jugak resepi ni
ngeh3...

Myluv-Sylvia said...

hi kak..
syl pun suka spageti. tpi tak guna daging kisar. biasanya syl ganti dgn sotong. takpun ayam yg dipotong kecik2. selamba je tukar kan? tpi still sedap hehehehe.. spageti ni lagi bnyk guna tomato lagi sedap sebab rasa masam2. :)

risa said...

amik le sueriani sayang..akak cilok resepi ariss tu..lauk2 nye akak ubah pada ayam cincang sendiri and udang juga...

syl..akak pun tak guna yang..sebab takde daging masa tu..yg ada ayam peha..so amik isinya cincang2 sendiri..pepandai le kite olah kan..janji shedapppppppppppp:)

mazz said...

haa nanti boleh akak try resepi ala-ala melayu ni pulak...tq risa :)

Norazrani Maamin said...

sedapnya kak..saya pun baru jea blaja msk spegeti...bleh la try resepi nie plak..hehee

Farra Dhelina said...

kak, kasi bsr le sikit pic tu..tak puas tgok!! tak aci tau! ekekekek ;p

risa said...

ok kak mazz...jgn lupe try yo..kalo sodap bgtau kalau tak sodap pon katolah sodap..ekekeke

azra..kite ni kan ibu..kalau ibu yg masak camne pon mesti shedap punye...

farra..ellehhh budak ni soba je ler..kamera bateri kong le yang...mmuuahhhhh

 

Copyright © 2011 Reserved to mY HaPpy FAMiLy®
Design with love by CikBulat